Quantcast
Channel: Timjan & Akleja » marktäckare

Årets trädgårdsprojekt – tips emottages tacksamt!

$
0
0

Av en slump ramlade jag in på Odla.nu:s omgjorda hemsida och återupptäckte deras forum - en gång i tiden hängde jag där jämt, men på senaste tiden har bloggandet och graviditetströttheten hindrat mig. Men nu väcktes odlingslusten på riktigt igen och jag började genast fundera på årets projekt… :D

Ni som har följt min blogg ett tag vet ju att vi har planterat ett antal buskar och mindre träd mot ena tomtgränsen. Här kan ni se en kavalkad på hur de ser ut under ett år.

Buskarna i början av juni 2010.

Efter en lågintensiv övertalningskampanj (läs: påpekanden och nya infallsvinklar på samma sak i 1,5 år) gentemot mannen i huset, som rent generellt är mer förtjust i gräsmatta än blommor, har jag äntligen fått med mig honom på det förträffliga i att gräva upp gräsmattan mellan buskarna och sätta perenner och marktäckare mellan och under. Hurra! :D

Då kommer bara frågan VAD jag ska sätta… De buskar/träd jag har nu är, från norr till söder (vänster till höger på bilden) (och nu blir det kanske lite tråkigt för er som inte gillar latinska namn…);

Bakre raden: guldschersmin Philadelphus coronarius ‘Aureus’, hybridkejsarolvon Viburnun bodnantense ‘Charles Lamont’, trädgårdsprakttry Weigela ‘Red Prince’, pärlrönn Sorbus koehneana ‘fk Ås E’, bärhäggmispel Amelanchier alnifolia, en krusbärsbuske (som vi inte bestämt om den ska stå kvar där), lagerhägg Prunus laurocerasus ‘Etna’.

Främre raden: krikon Prunus domestica ssp. insititia ‘Silvast’, silverpäron Pyrus salicifolia ‘Pendula’, blodfläder Sambucus nigra ‘Black lace’, klotkörsbär Prunus eminens ‘Umbraculifera, hybridtrollhassel Hamamelis intermedia ‘Diane’, Rhododendron Rhododendron Yakushimanum ‘Flava’.

Vilka perenner och marktäckare skulle ni rekommendera? Jag har tidigare fått tips om vintergröna, murbräcka och funkia (hosta) och har själv tänkt på julrosor, hasselört och alunrot. Något prydnadsgräs skulle vara kul också… :) Jag tänker mig att ha vårblommande marktäckare under de vårblommande buskarna, sommarblommande (eller med sommarfint bladverk) under de sommarblommande, vintergröna marktäckare mellan vintergröna buskar, osv. Buskarna är planterade för att utgöra blickfång under olika delar av året, så i stort sett ska de som är fina på vintern vara bredvid varandra, de vårblommande är grannar etc.

Buskarna längst åt söder (som dessutom är städsegröna, gröna året om) skuggas rätt mycket av vårt trädgårdsförråd så jag behöver tips på både sol- och skuggälskande växter. Vi bor i zon 2 och har sur jord men jag kan tänka mig att jordförbättra om det behövs.

Tack på förhand!

Blommig fredag

Veckans blommiga tema är ”en gnutta grönt” och det passar ju rätt bra in på detta inlägg. Fler bidrag hittar du som vanligt hos Katarina!



Kollektivtrafiksdebut

$
0
0

Idag åkte jag spårvagn med barnvagn första gången. Lite nervöst innan men det gick jättebra! G sov på väg till stan och charmade sen alla på jobbet, han gick från famn till famn… :) Vi fick jättefina presenter också, en söt scarf och en handdukskappa, ni vet som en handduk med luva, båda med Muminmotiv. Ursöta! På vägen hem, som var i rusningstrafiken, låg min lille pojk med stora ögon och tittade på allt som svepte förbi – helt tyst! ;)

Det var riktigt kul att träffa jobbarkompisarna igen, och skönt att det gick så bra att ta vagnen. Blir nog fler utflykter framöver… Är sugen på en tur till Botaniska, där är säkert hur fint som helst nu! Och hyfsat barnvagnsvänligt, tror jag.

Väl hemma åkte hela familjen till Blomsterlandet och köpte massa jord och tre sorters marktäckare – vi har nämligen börjat med årets stora trädgårdsprojekt, hurra! :) Mer om det snart. Tips om du också är ute efter marktäckare – just nu har Blomsterlandet sexpack av några olika sorter för 99 kr! Vintergröna, krypoxbär och backtimjan fick följa med oss hem.


Trädgårdsprojekt fortsättning

$
0
0

Nu har vi äntligen grävt klart mellan och framför buskarna. Eller ja, S har grävt och jag har pekat… Men jag hade G i bärsele under tiden så det var lite svårt att gräva. Inte som han i 100 % bonde, om ni såg det på tv igår, som grävde med sonen i bärsele på ryggen – såg något livsfarligt ut…

Så här ser det ut nu:

Vi har flyttat om lite, nu står buskarna bättre grupperade efter när de är finast. Från vänster till höger: blodfläder, guldschersmin, ros, trädgårdsprakttry, krikon (sommar);
silverpäron, pärlrönn, bärhäggmispel (höst);
hybridkejsarolvon, körsbär, trollhassel (vår) (körsbäret ska bytas ut och flyttas in i planteringen);
lagerhägg, rhododendron (vinter).

Däremellan ska jag plantera marktäckare och perenner så att de matchar buskarna och träden, både i färg och blomningstid. Färgtemat kommer att bli rosa-blått-vitt och så tänkte jag bryta av med horisontella strimmor av antingen mörkbladiga växter (t ex alunrot) eller silverfärgade (t ex lammöron) – vad tror ni blir bäst? Tar tacksamt emot tips! På hösten blir det lite mer gult och rött eftersom vissa buskar har höstfärger och då tänkte jag komplettera med solrosor för att fånga upp den gul-röda färgskalan.

Planteringen står i österläge, alla buskar får mycket sol utan de vintergröna längst åt höger som står i halvskugga. Vi har fyllt upp med trädgårdsjord och kogödsel utom för rhododendron och lagerhäggen som står i rhododendronjord.

Så här har jag tänkt:

backtimjan framför blodfläder och guldschersmin
nävor
(rosa och vita blommor på våren, höstfärger) runt rosen
stjärnflocka (vit och röd) mellan trädgårdsprakttry och pärlrönn
vintergröna (blå blommor) framför trädgårdsprakttry
silverarv under silverpäron
liljekonvaljer under fruktträden
höstsilverax mellan pärlrönn och bärhäggmispel
vita höstanemoner
runt bärhäggmispel
krypoxbär
(röda bär) under pärlrönn
myskmadra framför pärlrönn och bärhäggmispel
julrosor framför hybridkejsarolvon
funkia (grönvit och gul) mellan hybridkejsarolvon och trollhassel
hasselört och ormbunkar
runt lagerhägg och rhododendron

alunrot
och kopparstarr alternativt lammöron som horisontella strimmor längs hela planteringen för att binda ihop och bryta av färgmässigt

Phu, det blir en hel del… Tror ni det blir bra? Eller för rörigt, borde jag ha färre sorter? Det är ganska stort, ca 10 meter långt och mellan en och två meter brett. Allt utom hasselört har jag redan (en del som frösått eller som jag ska dela), så jag kan ju testa och ändra om det inte blir bra…

I höst tänkte jag även plantera vårlökar, som snödroppar och kanske några tulpaner (kan ju flytta in dem från framsidan så slipper jag skydda för rådjuren…).

Ser ut som att jag har en del jobb framför mig! :mrgreen: Får nog muta nån att ta hand om G några dagar medan Stefan jobbar, kvällarna räcker inte till… ;)

Som sagt, idéer och förslag mottages tacksamt, särskilt på om jag ska välja mörkbladiga eller silverfärgade komplementväxter!


Vilken trädgårdshelg!

$
0
0

Vilken underbar långhelg vi har haft! Frukost i trädgården varje dag, grillning, långa härliga kvällar med vin på uteplatsen och faktiskt riktigt mycket tid för trädgårdsarbete för min del. Jag har fått planterat allt jag ”måste” i den nya planteringen, det enda som är kvar är att flytta några vitblommande nävor och några lammöron från framsidesrabatten till buskaget. Men det kan jag göra i höst, det är ju bättre att flytta vårblommande perenner då.

Så här ser buskaget ut nu. Först kommer sex bilder från vänster till höger; börjar med bilden med bland annat japansk lönn och guldschersmin, slutar med bilden med bland annat rhododendron och funkior. Sedan kommer fyra bilder på några kombinationer jag är särskilt nöjd med.

Om du vill stanna eller backa bildspelet, för muspekaren över så kommer det upp knappar för det.

Klicka här för bildspel

Överlag tror jag faktiskt det blir riktigt bra när allt har växt till sig! :mrgreen:

Skriver mer om vad det är på bilderna en annan gång, nu måste jag sova! :)


Finast just nu – juni

$
0
0

Det är lite av en övergångsperiod i min trädgård just nu; aklejor och alliumlök är på väg att blomma över medan riddarsporrar, fingerborgsblommor med mera precis börjar visa färg. Som finast just nu är dock mina olika nävor; pricknäva med bruna blad;

den nya praktnävan med blå blommor, Geranium himalayense ‘Gravetye’;

en rosa näva som jag har glömt namnet på;

och favoriten, flocknäva Geranium macrorrhizum ‘Spessart’ med rosa knoppar och vita blommor.

Jag köpte en planta för kanske 5 år sen och nu, efter två delningar, har jag säkert 20 stycken! Den fyller upp så bra och binder ihop framsidesrabatten.

Flocknäva ihop med lammöron, lila alliumlök och funkia.

Flocknävor med, bland annat, lavendel, lammöron, aklejor, funkia och daggkåpa.

Flocknäva med lammöron, liljor och franskt kungsljus.

På norska heter näva ”storkenebb” och när man ser en utblommad blomma förstår man varför! I höst har jag tänkt dela några av de största flocknävorna och sätta i buskplanteringen på baksidan, det passar ju bra med vita blommor där.


Buskplanteringen

$
0
0

Vilka härliga kvällar vi har nu! Dagarna är nästan för varma (fast man borde ju inte klaga, så få riktigt varma dagar vi har) men kvällarna är ju helt underbara! I alla fall tills knotten kommer…

Igår gick jag en kvällsrunda i trädgården och fotade lite. Ska försöka visa  framsidesrabatten en annan dag, men här kommer bilder från den nya planteringen, buskarna på baksidan;

Japansk lönn, guldschersmin, (gulbladig hosta, röd alunrot finns bakom men syns inte på bilden) ros, blodfläder. Mellan dem blåblommig näva, blågull (jakobs stege) och stjärnflocka. Längst fram backtimjan.

Bakre raden: blodflädern igen, trädgårdsprakttry, glansmiskantus, pärlrönn. Främre raden: krikon (längst till vänster i bild), silverpäron. Mellan dem höstanemon, vitblommig akleja, silverröd och svart alunrot samt (bakom gräset) ormbunke och liljekonvaljer. Under silverpäronet silverarv och längst fram krypoxbär.

Pärlrönn igen, höstsilverax, bärhäggmispel. Mellan dem stjärnflocka, några frösådda malvor (tror jag) som jag grävde upp från gräsmattan och höstcyklamen (har inte börjat komma upp än). Dessutom några ettåriga lejongap och längst fram krypoxbär och snokört med blå blommor.Notera hur grannens pion väller över staketet! Perfekt, den passar ju in i min färgskala… :)

Bakre raden: hybridkejsarolvon, lagerhägg. Främre raden: trollhassel (inte att förväxla med ormhassel), rhododendron. Mellan dem julrosor, gulbladig och grönvit hosta, vitt fänrikshjärta, nån vitblommande jag inte kan namnet på, kopparstarr, ormbunkar (bakom rhoddisen, syns inte på bilden) och längst fram snokört samt vintergröna.

Hmm, jag har säkert glömt nåt men det var nog det mesta… På två ställen har jag planterat doftliljor också, de börjar precis sticka upp. I höst kommer de blomma med mängder av vita ljuvligt doftande blommor! Eftersom jag inte orkar gräva upp dem inför vintern hanterar jag dem som ettåriga.


Besök på Kungälv garden center

$
0
0

Idag var G och jag på Kungälv garden center och köpte lite växter. G gillade att jag ställde växterna på hans barnvagn, han skrattade och tittade på färgerna.

Det blev några lila, röda och silverfärgade växter till en höstkruka (visar bild när den är klar) och ett gäng marktäckare till stenpartiet utanför vårt hus som tillhör de gemensamma områdena; olika sorters Sedum och krypande timjan.

Hoppas på fint väder och glad bebis på fredag så jag får planteringstid! :-)

image
image

Postat från min Android


Besök på Kungälv garden center

$
0
0

Idag var G och jag på Kungälv garden center och köpte lite växter. G gillade att jag ställde växterna på hans barnvagn, han skrattade och tittade på färgerna.

Det blev några lila, röda och silverfärgade växter till en höstkruka (visar bild när den är klar) och ett gäng marktäckare till stenpartiet utanför vårt hus som tillhör de gemensamma områdena; olika sorters Sedum och krypande timjan.

Hoppas på fint väder och glad bebis på fredag så jag får planteringstid! :-)

image
image

Postat från min Android